Bolchrysanten

Herkomst van bolchrysanten

Over de afkomst van de chrysant tasten de wetenschappers in het duister. Maar al 500 jaar voor het begin van onze jaartelling werden in China chrysanten geteeld. Tussen 725 en 750 na Christus kwamen de rijk bloeiende planten in Japan terecht, waar de chrysant een heilige bloem werd. De bloem geldt in Japan als symbool voor een lang leven. Dus wanneer u iemand een bolchrysant schenkt, weet u wat u hem of haar hiermee toewenst…

De bolchrysant

De bolchrysant is een éénjarige plant die haar charme haalt uit de enorme bloemenweelde. Het is een composiet, wat betekent dat de bloem uit talloze kleine bloemetjes is opgebouwd die rondom een bloemhoofd zitten.  We kunnen twee type bloemen onderscheiden; de enkel bloemige en de dubbel bloemige. Per bloemtype zijn er diverse kleuren en kleurenschakeringen mogelijk, namelijk geel, wit, roze, oranje, rood en paars.

Aankoop van bolchrysanten

De beste aankoopperiode voor uw bolchrysanten is in de periode van augustus, september en oktober. Bij enkele graden nachtvorst raden wij u aan om de bolchrysant binnen te zetten. Bolchrysanten zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben een uitstekende houdbaarheid. Voor een maximale bloeiduur is het raadzaam bij de aankoop op de rijpheid te letten. De bolchrysant kan het beste aangeschaft worden met enkele gesprongen knoppen.

Verzorging van de bolchrysant

Verzorgingstips voor de bolchrysant zijn:

  • verwijder de eventuele verpakking en plaats de plant in een pot naar keuze;
  • zet de bolchrysant buiten op een lichte standplaats;
  • zorg ervoor dat de kluit niet uitdroogt;
  • geef de bolchrysant bij felle zon dagelijks water;
  • verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen.